Hiv/Aids Cinsel Sağlık Eğitimi

1 Aralık Dünya Hiv/Aids farkındalık günü kapsamında 9 aralık Cumartesi günü Kırklareli’nde Hiv/Aids Cinsel Sağlık Eğitimi düzenlendi.

Doğaya Dönüş Derneği’nin organize ettiği eğitim, Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği’nin eğitmen katkısı ve Kırklareli Belediyesi’ nin mekan desteği ile gerçekleştirildi.

IMG_1686

“Dünyada milyonlarca genç üreme sağlığı ve haklarına dair doğru bilgi ve yönlendirmeye erişemediği için hayati risklerle karşı karşıya kalıyorlar. Kimi zaman bu bilgiye erişebilenler de sağlıklarını korumak için gerekli hizmetleri bulamıyor.

Öte yandan, bu bilgi ve hizmet eksikliği flört şiddetinden zorla evliliklere, taciz ve tecavüzden cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara, utanmaya, korkuya, şiddete ve eşitsizliklere dönüşebiliyor.

Gençlerin cinsel ve üreme haklarına ve hizmetlerine erişimini güçlendirmek sadece bir insan hakları sorunu değil, önemli bir toplum sağlığı problemi olarak da ortaya çıkıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin gençler tarafından benimsenen bir duruş haline gelmesi ise toplumun tüm bireyleri için daha adil, kalkınmış ve mutlu bir geleceğe olanak tanıyor.

Yerel düzeyde, üniversitelerinde, sivil toplum kuruluşlarında örgütlü gençlerin üreme sağlığı ve hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konularda gençleri güçlendirecek bir ses olması büyük önem taşıyor.”

Bunun için gençlerin bu alanda kendilerini, birbirlerini dinlemeleri ve anlamaları, bir yandan da ihtiyaç ve taleplerini belirlemeleri için olanak yaratmak istiyoruz.

IMG_1695

Eğitim öncesi yapılan değerlendirmede gençlerin bu konulardaki bilgilerinin yetersiz olduğu gözlemlendi. Gençlerin hatalı bildiği konuların üzerine yoğunlaşan eğitim sonrası yapılan değerlendirme ile eğitimin ne kadar faydalı geçtiği ve katılımcıların özverili bir şekilde takip ettiği anlaşıldı.

Kırklareli’nde yaşayan gençleri bilgilendirmek için Mersin, İzmir ve İstanbul dan gelen Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneğinin eğitmenlerine, Mekan desteği için Kırklareli Belediye Başkanlığına ve Doğaya Dönüş Gençlik ve Spor Kulübü Derneği destekçilerine teşekkür ederiz.

Fotoğraflara flickr arşivimizden ulaşabilirsiniz.

Etkinliklerimizden haberdar olmak için facebook sayfamızı beğenebilirsiniz.

Selçuk Aslan

Doğaya Dönüş Gençlik ve Spor Kulübü Derneği