Kültürlerarası Öğrenme Eğitimi

20-23 Mayıs tarihleri arasında Norveç’in Oslo şehrinde Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen, çoğu gençlik çalışmaları konusunda başlangıç seviyesinde sayabileceğimiz temsilcilerin bulunduğu, Intercultural Learning for Absolute Beginners adlı eğitime katıldık.

Norveç Çocuk, Gençlik ve Aile İlişkileri Başkanlığı (Bufdir)’nın ev sahipliğini yaptığı ve Erasmus+ tarafından hibe aldığı bu proje, kültürlerarası öğrenme kavramının tanıtılması, gençlik çalışanlarının kültürlerarası ve uluslararası gençlik projelerinde yer alması için motive edilmesi ve kültürlerarası yeterlilik kazanması gibi amaçlarla hayata geçirildi.

Bunun yanında etkinliğe Türkiye, Portekiz, Norveç, İsveç, Yunanistan, Belçika, Bulgaristan, Macaristan ve İtalya’dan gelen katılımcıların Erasmus+’u keşfetmelerinin sağlanması için çeşitli atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Bu çalışmalarda bir Erasmus+ projesi oluşturma ve aktüalize etme süreçleri non-formal eğitim yöntemleri kullanılarak temsilcilerle paylaşıldı. Bu sayede gençlerin de inisiyatif alarak deneyimlerini artırmaları ve söz sahibi olmaları yönünde motivasyonları güçlendirildi.

Kültürlerarası öğrenme modelleri açıklanırken bunun sosyal değişimi amaçlayan bir eğitim yaklaşımı olduğundan bahsedildi ve bu amacı gerçekleştirirken yarar sağlayabileceğimiz ana mekanizmalar hakkında tartışıldı. Çeşitlilik, çoklu-bakış açısı (multiperspectivity), eşit fırsatlar, ayrımcılıkla, hoşgörüsüzlükle ve sosyal adaletsizlikle mücadele, çok kültürlülüğe alternatifler, dayanışma ve sosyal bağlar, siyaset, çatışma ve sonunda elde edeceğimiz dönüşüm, değerlendirmemiz gereken mekanizmalar arasında ele alındı. Kültürlerarası alanda çalışan  bir gençlik çalışanında empati, ilgi, açık görüşlülük, saygı, kültürel bilgi, bilgi aktarımı, grup yönetimi vb. olması gereken kabiliyetler çeşitli atölyelerle geliştirildi.

Toyen bölgesindeki Intercultural Müze’yi ziyaret ettikten sonra müzenin kafesinde öğle yemeğimizi yedik.

Oslo’nun göçmen popülasyonunun büyük bir kısmını barındıran Tøyen semtindeki Tøyen Sportsklubb’ı ziyaret ettik. Çok güler yüzlü bir ekip bize yerel bir topluluk olarak yaptıkları faaliyetlerden ve göçmen çocuklara sağladıkları olanaklardan bahsetti.

Sare Güneş