Toplumsal Cinsiyet Eğitimi

Toplumsal Cinsiyet Eğitimi 15-16 aralık tarihlerinde Kırklareli’nde gerçekleşti…

Katılımcılar ile toplu çekim

Özellikle eğitim hayatımızdan başlayarak yaşamımızın her yerinde peşimizi bırakmayan cinsiyet kavramı, rolleri, üzerimize biçilmiş görevler ve sorumluluklar üzerine günümüzde pek çok bakış açısı geliştiriliyor. Özellikle son zamanlarda giderek cinsiyetçi bir hal alan, karma eğitimin neredeyse tamamen kaldırılması tartışılıyorken ve giderek kadın cinayetlerinin, kadına yönelik şiddetin arttığı bir süreçten geçiyorken toplumsal cinsiyet eğitiminin öneminin daha çok farkında oluyoruz.

Tanışma oyunu

Toplumun dayattığı cinsiyet algısı sebebiyle pek çok insan eğitim hayatını yanlış yönlendirebiliyor. Cinsiyetçi eğitim içerisinde eğitim gören bireyler bir yetişkin olduklarında aynı cinsiyet algısını sürdürüyor ve giderek kopulamayan bir gelenek halini alıyor.

Rahatmıyı ? Özgürmüyüm?

Doğaya Dönüş Derneği gönüllü ekibi de bu dayatmalara karşı farklı bir bakış açısı ile yaklaşarak Kırklareli’nde çoğunluğunu üniversiteli gençlerin oluşturduğu katılımcılar ve eğitmenlerimiz Alperen Şenol, Gülseren Kasap ve Nevroz Ateş ile “Toplumsal Cinsiyet Eğitimi” ni Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Birlikte Kurumsal Hibe Programı kapsamında Gençlik Örgütleri Forumu (Go-For) un katkıları ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (Tog) eğitmen desteği ile Lozengrad Hotel Kırklareli’nde gerçekleştirdi.

Yemek arası

Gerçekleştireceğimiz eğitim ile yerel düzeyde toplum normlarının geliştirilmesinde rol oynayan üniversiteli ve sivil toplum kuruluşlarında örgütlü gençlerin cinsiyet eşitliği anlayışının geliştirilmesinde kendilerini, birbirlerini dinlemeleri ve anlamaları, bir yandan da ihtiyaç ve taleplerini belirlemeleri için olanak yaratıldı.

Değerlendirme oturumu

Sıkıcı ve tek düze geçen bir çok eğitime oranla bu denli canlı ve enerjisi yüksek bir eğitim ortamı yaratmak, alışılmışın dışında bir eğitim süreci ile ve sadece “bir şey” öğretmek amacı dışında aynı zamanda; tartışmak, fikir/çözüm üretmek, ve gelen herkesin kafasında bazı soru işareti uyandırmaya çalışması, bir eğitimden çok daha fazlası olduğunu bize gösterdi. Eğitimde hayatın içinden örnekler ile yapılan vaka incelemelerinde aslında ne kadar da iç içe olunduğunun bilincine varıldı.
Eğitmenlerin Enerjisi, katılımcıların saygılı tutumları, ve gönüllülerin özverisi, bir bütün olarak bu eğitimin verimli ve sorunsuz geçmesini sağladı.

İlk duyulan kavramlar

Doğaya Dönüş Derneği, Kırklareli’nde gençlerin, sivil toplum örgütlerinin ücretsiz kullanabileceği bir eğitim salonunun temin edilebilmesi halinde bu tarz eğitimleri ücretiz olarak devam ettirecek.
Eğitimde yer alan katılımcılarımız, eğitmenlerimiz, destekçilerimiz ve gönüllülerimize teşekkür ederiz.