22-23-24 eylül tarihlerinde üyesi olduğumuz Avrupa Green Belt ağının 30. Yıldönümü kutladık.
Green Belt, Finlandiya’dan başlayıp Türkiye’ye kadar uzanan geniş bir çevre örgütleri ağıdır. Bu ağ sayesinde uluslar arası birçok
proje gerçekleşmiş ve gerek yakın gerekse uzak coğrafyalardan sürdürülebilir doğal yaşam adına inisiyatif alan kişi ve kuruluşlar birbirleriyle tanışmıştır, ortak projeler hazırlanmıştır.
Green Belt’in 30. Yıl etkinlikleri çerçevesinde biz de bu sene Bulgaristan’dan Green Balkans derneğini Kırklareli-İğneada’da misafir ettik. Istıranca (Bulgaristan) ve Longoz (Türkiye) Milli Parklar Müdürlüklerinin de desteği ve katılımıyla düzenlenen etkinlikte yakın coğrafyalarda mesken tutmuş çevrecilerin dayanışması hem Türk hem Bulgar basın mensupları tarafından kaydedilmiş oldu. Doğaya Dönüş Derneği olarak, Bulgar misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamaya gayret ettik, birlikte Longoz Milli Park’ı içerisinde bulunan gölleri ve Kırklareli civarındaki bir takım kültürel mirasları ziyaret ettik.
Istıranca Dağlar’ının büyülü doğası ve tarihi bize bir kez daha güzelliğin sınır tanımadığını gösterdi. Sınırın Türkiye tarafında yaptığımız ziyaretler içerisinde Longoz Ormanları, Dupnisa Mağarası ve Kuzulu yakınlarında mağaranın içerisine oyulmuş antik Trakya Manastırı yerini aldı. Sınırın öte tarafında ise Bulgar ev sahiplerimiz bizi Istıranca Milli Parkı’nın en büyük şelalesi olan Dokuzak Şelaleleri’ne götürdü, Ziyaretçi Merkezi’ni gezdirdi. Ayrıca Mishkova niva bölgesinde bulunan antik Trakya kalıntıları hakkında etkileyici bir sunum yaptılar. 23 Eylül gündönümü akabinde ziyaret ettiğimiz bu kalıntıların hala bölge insanı tarafından mistik sebeplerle uğurlandığını gösteren izlere rastlamak hoştu. Sınırın iki yakasındaki dostları bir araya getiren etkinlik, katılımcıların doğal ve kültürel güzelliklerinden faydalanmasına yaradığı kadar gelecekte atılacak doğal ve yaban hayatı koruma projeleri için de sağlam bir zemin hazırladı. Bulgar dostlarımıza teşekkürü bir borç biliriz.
Berkay Üstün
Doğaya Dönüş Derneği