22 Nisan Dünya Günü Volcan Köprüsü Doğa Yürüyüşü

Doğaya Dönüş Derneği tarafından 22 Nisan pazar günü Dünya Gününü kutlamak ve Dünya ile eş zamanlı çöp haritalama etkinliği için Volcan Köprüsü Doğa Yürüyüşü gerçekleştirildi.

Sabah 8:30 da Dingiloğlu parkında katılımcılar ile buluşup İncesırt köyüne hareket edildi. Çoğu köyde olduğu gibi İncesırt Köyü de nüfusu azalmış köylerden bir tanesiydi. Baharın gelmesiyle şehirlerde yaşayan köylüler köylerine ziyarete gelmişlerdi. Bu sefer köyde üç küçük çocuk gördük. Çocuklar bir yeri şenlendiriyorlar. Oraya hayat veriyorlar. Köylüler kendilerinin köyüne birileri geldiğinde çok seviniyorlar. Hoşluk ve selamlaşmalar ile yürüyüşümüze başladık. Yürüyüşümüzün çoğunu güneşten korunmak için sık ormanlığın içinden geçerek ilerledik. Bir süre sonra Bulgaristan ile sınırımızı çizen Rezve deresinin kenarına vardık. Derenin kenarı yağmur ormanları gibi. Yemyeşil. Türlü türlü bitkilerle dolu. Her zaman olduğu gibi bu kadar bakir yerde bile doğaya ait olmayan plastik atıklara rastladık. Bir şeyin farkında olmalıyız evreye attığımız her atık bir şekilde yağmurlar vasıtası ile nehirlere, nehirler vasıtası ile denizlere taşınıyor. Bu plastik atıkların çoğu doğada yok olmuyor. Toprağın, suyun ve diğer canlıların ölümüne sebep oluyor. Çevremizdeki herşey bir biri ile etkileşim içerisinde. Doğada bunu daha iyi anlıyoruz.

Katılımcılar arasında türlü türlü sohbetler. İyilik hoşluklar içerisinde hedeflediğimiz Volcan Köprüsüne vardık. Köprü yıkılmış olsa da köprünün biraz yakınında nehrin üzerine devrilmiş büyük bir ağaç doğal köprü oluşturmuş.

Keyifli bir molanın ardından yorucu olmayan bir parkur ile yürüyüşümüzü sonlandırdık. Sona yaklaştıkça yanımızda taşıyabildiğimiz atıkları da toplayıp aracımızın bizi beklediği yere ulaşıp dönüşe geçtik.

Araçla dönüşümüz sırasında Sarpdere Köyünde ufak bir çay molası verdik.  Kahveci abimizin çayı çok güzeldi. Manzarası da Istrancalar. Umarız nice yıllar o kahve ve Istrancalar hep olduğu gibi kalır. Güzelliklere dostlar lezzetli çaylar eşlik eder.

Doğaya Dönüş Derneğini merak edenler web sayfamızı ve sosyal medya hesaplarımızı takip ederek. Hakkımızda bilgi edinebilirler.

“World Clean Up Day” hakkında bilgi almak isteyenler ise https://worldcleanupday.org/ web sitesinden bilgi alabilirler.

Selçuk Aslan

Doğaya Dönüş Derneği