Balkan Ülkeleri Gençlik Konseyleri Buluşması

IMG_3713

16 – 24 Şubat tarihleri arasında Bosna Hersek’in Jajce şehrinde Balkan ülkelerinden gençlik konseylerinin buluştuğu Acto Projesine katıldık.

Bu proje ile Türkiye, Makedonya, Karadağ, İtalya, Sırbistan, Bulgaristan ve Bosna Hersek gibi ülkelerin gençlik konseyleri temsilcilerinin yeterliliklerini arttırmak, savunuculuk kampanyası yürütmelerini desteklemek, yurttaş yetkileri konusunda bilgilendirmek, katılım sağlayan örgütlerin örgütsel kapasitesinin arttırımı hedeflenmektedir.

Uzun süredir dernek olarak üzerinde çalıştığımız alanı kapsayan bu projeden üyesi olduğumuz Gençlik Örgütleri Forumu (Go-For) na gelen bir davet ile haberdar olduk. Türkiye den Yaygın Eğitim Merkezinin ortak olduğu bu kapasite geliştirme projesi “Erasmus+ KA2 – Cooperation for innovation and the exchange of good practices – Capacity Building for Youth in neighboring and enlargement countries Capacity Building Youth – Western Balkans” kapsamında desteklenmektedir.

Projenin eğitim ayağında, karar alıcı mekanizmalarda gençlik politikalarının uygulanması ve karar alma süreçlerine gençlerin dahil olması, kampanya süreçlerinde alınacak inisiyatiflerle katılımcı gençlerin deneyimlerin arttırılması konularında atölye çalışmaları gerçekleştirildi.

IMG_3788

Projenin koordinatörü Bosna Hersek Gençlik Konseyi ‘nden Jasmina Banjaluckic bize program ve proje hakkında bilgiler veriyor.

IMG_4167

Jajceli liseli gençler harika işler yapıyorlar eğitim sisteminde ayrımcılığa ve ayrıştırmaya karşı devletin karşısında yer alarak bir girişim başlatmışlar ve şu an çok güçlü bir birlikleri var sıkı bir eğitim reformuna öncülük ediyorlar. Örnek alınması gereken bir girişim. Gençlerin kendileri de çok donanımlılardı. Konuşmaları hayranlık verici ilham alınması gereken bir sunumdu.

Savunuculuk kampanyaları ve araçları, sivil girişimler ve örnekleri, bilgi ve iletişim araçları gibi yararlı atölyeler gerçekleştirilen eğitim harici zamanlarda hem Jajce çevresini gezme hemde gelen ülkelerden gençlerin kültürlerini tanıma şansımız oldu.

IMG_3920

Jajce’nin doğal güzelliklerinden bir kare küçük kulübeler birer değirmen.

IMG_3741

Dünyanın en güzel 12 şelalesinden biri Pliva şelalesi.

IMG_3888

Kültür gecesi etkinliklerinde Kırklareli Belediyesi’nin bize sağladığı tanıtım kitapçıkları ve hediyelere Balkan Ülkelerinin temsilcileri büyük ilgi gösterdi.

IMG_4082

II. Dünya savaşında Anti Faşist Meclisin toplandığı ve sonra Yugoslavya Sosyal Federal Cumhuriyetinin kurulduğu salon. Herşey o günkü hali ile orijinal olarak aynı yerinde duruyor.

IMG_4075

Kale merdivenlerinden Jajce şehrinin harika görünümü.

HHNP4457

Projeye bizi davet eden TOY Gençlik Derneğinden Çağlar Yenilmez ve Türk ekibi ile bir aradayız. Çok teşekkürler harika bir ekip çok güzel işler yapıyorlar. Takibe alınız. Kendileri ile ICT Tools bölümünde ufakta olsa bir atölye çalışması organize ettik. Çok güzel araçlar öğrendik. Bu sayede derneğimizi ve Go-For‘u tanıtma şansımız oldu.

IMG_4194

Jajce’den Elma ve Nejra bizi misafir ettikleri ve nazik hediyeleri için teşekkürler.

IMG_4224

Daha önce Sivil Düşün Desteği sayesinde Freja Forumu ile geldiğim Saray Bosna da yine aynı yerde fotoğraf çekildim. Sonunda istediğim bir birlik hayata geçiyor.

Bu eğitimin devamında, Sırbistan da bir konferans yapılacak. Daha sonra Ulusal gençlik konseyleri, gençlik forumları ve örgütleriyle  gençlik politikası konusunda çalışılan kurumların ağ kurması için bir toplantı düzenlenecek, yeni proje fikirleri geliştirilmesi, savunuculuk ve yurttaş hakları konusunda iyi uygulama örneklerin paylaşılması, kültürler arası diyaloğun güçlendirilmesi, eşitlik ve çeşitlilikle ilgili bir yayın çıkartılması için atölyeler yapılacak.
Balkanlardaki ulusal gençlik konseyleriyle işbirliği yapılarak hayalini kurduğumuz bir ağ oluşturulacak.
Proje ile ilgili gelişmeleri sayfamızdan duyurmaya devam edeceğiz.
Daha fazla fotoğraf için arşivimizi ziyaret edebilirsiniz.
Bizi takip etmek için facebook sayfamızı beğenebilirsiniz.

Selçuk Aslan