Bulgaristan Çalışma Ziyareti

Türk temsilciler doğa koruma çalışmaları için Bulgaristan da buluştu.
Doğaya Dönüş Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’nin INTERAG-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının İkinci Teklif Çağrısı kapsamında yürüttüğü CB005.2.12.108 nolu “Sınırların Ötesinde Kartallar” projesi kapsamında kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve yerel koruma gruplarından Türk katılımcılar ile birlikte 2-3-4 Ekim tarihlerinde Bulgaristan ‘nın koruma merkezlerine çalışma ziyareti gerçekleştirdiler.

Bulgar ortağımız RDU (Reconstruction and Development Union), BSBP (Bulgarian Society for the Protection of Birds) ve Green Balkan gibi Bulgaristanda doğa koruma alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin eşlik ettiği çalışma ziyaretinde temsilciler bir birlerinin çalışmaları hakkında bilgi sahibi oldular.

Gezilen koruma merkezlerinde yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirilen Türk temsilciler gelecek koruma çalışmalarında birbirlerini destekleme ve işbirliğini geliştirme konusunda karar aldılar.

Avrupa Kuş gözlem günü ve hayvanları koruma gününe denk gelen ziyaretimizde, bilgi ve deneyim paylaşımının yanı sıra gezilen farklı habitatlarda kuş gözlemleri yaparak ortak gözlem etkinliği gerçekleştirildi.

Madzhoro Akbabaları koruma merkezi ziyaretimiz sırasında BSPB nin koruma çalışmaları hakkında bilgi edindik

Arda nehri kıyısında sarp kayalıklara yuvalarını yapan akbabaları gözlemleme şansımız oldu

Gözlemlerimiz sırasında kalabalık sürüler halinde kayalıkların etrafında uçan kızıl akbabaları görme şansımız oldu

Bulgaristandaki ilk koruma merkezi Poda Gölü aynı zamanda sivil toplum örgütü tarafından yönetilen bir koruma alanı

Topolovgrad taki kontrolü belediyeye ait olan şah kartal koruma merkezini gezdik

Yakın zamanda kontrolü belediye tarafından elinden alınsada Green Balkan derneği Pomori gölünde çalışmalarını sürdürüyor

Sınırların Ötesinde Kartallar Projesi

Nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan şah kartal “Aquila Heliaca“, Güneydoğu Avrupa’dan, Orta ve Batı Asya’ya kadar geniş yayılış gösteren yırtıcı bir kuş türdür. Popülasyonunun büyük çoğunluğu göçmen olan şah kartallar, yuva yaptıkları alanların tahrip edilmesi, zirai zehirler, elektrik hatlarının yoğunluğu gibi tehditlerle karşı karşıya. Bu tehditler sah kartalların ölümlerine ve yaşam alanlarının daralmasına sebep olmaktadır.
Doğaya Dönüş Derneği, “Sınırların Ötesinde Kartallar Projesi” ile Trakya’daki şah kartal yuvalarının izlenmesi ve şah kartalların karşı karşıya olduğu tehditlerin ortadan kaldırılması için çalışmalarına başladı.