Dünya Temizlik Günü’nde İğneada’daydık

156 ülke ve 13 milyondan fazla gönüllünün katıldığı dünyanın en büyük sivil eylemi Dünya Temizlik Günü  (World Cleaning Day ) etkinliğinde zincirin bir halkası olabilmek umuduyla Doğaya Dönüş Derneği ve gönüllüleri bir araya geldik. Gölllerin denize olan bağlantısının kesilmesi ve ilkbahar yağışlarıyla birlikte derelerden akan suların geri taşması sonucu oluşan ”su basar ormanları” yada bilindik ismiyle İğneada Longoz Ormanlarındaydık.

İstatistiklere göre son 67 yılda 1 milyar ton  plastik üretilmiş durumda. Hayal gücümüzü zorlarsak 1 milyar filin ağırlığına denk gelen bir üretimden bahsediyor bilim insanları. Korkutucu olan ise plastik üretiminin %70’i çöp olarak ekosistemimize karışıyor. Deniz canlıları yiyecek zannettikleri plastikleri yutmaya çalışırken yaşamlarını kaybediyorlar. Topraklarımız  plastikten oluşan zeminlere dönüşüyor. Okyanuslardaki plastik atıklar balık sayısını geçmek üzere.

Endüstriyel ekolojist Roland Geyer’in şu sözüne dikkat çekmekte fayda var.

“Hızla ‘Plastik Gezegeni’ olmaya doğru ilerliyoruz ve eğer bu tarz bir dünyada yaşamak istemiyorsak bazı malzemeleri, özellikle plastiği nasıl kullandığımızı yeniden düşünmek zorundayız”

dron 4k 3

İğneada’yı seçmemizdeki temel faktörümüz World Cleaning Day bildirisinde olduğu gibi denizleri ve onları besleyen su kaynaklarının mümkün olduğunca temiz kalmasını sağlayarak insan eliyle yaratılan kirliliğe dikkat çekmekti. Geçtiğimiz yıl nüfusun 7 katını yani 2milyon turisti ağırlayan Kırklareli’nde asıl yükü çeken İğneada ve Longoz Ormanları’ysa her geçen gün daha çok ve daha hızlı kirlenmeye başladı. Doğaya Dönüş Derneği olarak dünyadaki sayılı ekosistemlerden biri olan Longoz ekosistemini oluşturan deniz, kumullar, göller ve orman örtüsündeki aşırı kirlenmeye dikkat çekmek , ortaya çıkan çöp sorununa yerel idarelerin ve karar alıcıların tek başına engel olamayacağı, sivil toplum örgütlerinin de katkı koyarak çöp sorunu ve plastik kirliliğine karşı bireylerde farkındalık yaratmaları gerektiği olgusuna vurgu yapmak istedik.

P9150037

Bu kaygılarla Mert Gölü Longozu’nda başladığımız çöp toplama etkinliğine, kıyı şeridi ve Erikli Gölü Longozunu besleyen Şahin Dere mevkisiyle devam ettik. Doğaya bırakılan çöpleri ve atıkları temizlerken hemen her yerde görmeye alıştığımız plastik şişeler ve torbalar baş aktör olarak yerlerini çoktan almışlardı. Saat 11.00 da başladığımız etkinliği saat 17:00 civarında sonlandırdık. Bizim de beklediğimiz gibi torbalarımızı bir çırpıda dolduran ve ağırlığını plastik atıkların oluşturduğu çöplerimizi Kırklareli İL Özel İdaresi’nin temin ettiği çöp kamyonuna bıraktıktan sonra Longoz Ormanları Ziyaretçi Merkezine de uğrayarak bölgeyi ilk defa gören gönüllülerimize İğneada ve Longozlarını tanıtan kısa bir sunum gerçekleştirdik.

P9150042

Tarihin en büyük sivil aktivitesinde yer alan ve bizimle birlikte olan gönüllülere, Kırklareli Doğa Koruma Milli Parklar Şubesine ve Kırklareli Belediyesine gösterdikleri dayanışmadan dolayı teşekkürü bir borç biliriz.

 

P9150048

 

Etkinliğimiz ile ilgili diğer görsellere buradan ulaşabilirsiniz

About Selçuk Aslan

someone who respects gaia

Bir yanıt yazın