Balkanlar Rotası: Diğerlerine Doğru İki Adım

Demir Perde’nin Ardında Yeni Bir Başlangıç: Doğa ve İnsanları Birleştiren Balkan Yürüyüş Rotası

MKO_2076 (Large)

Balkan Rotası projesi, insanları ayrıştıran Demir Perde’nin izlerini silerek, doğa ve kültürün bütünleştiği bir yolculuğa davet ediyor.

Bulgaristan Biyolojik Çeşitlilik Vakfı’nın liderliğinde yürütülen ve Türkiye Doğaya Dönüş Derneği,  Arnavutluk Doğal Çevrenin Korunması Derneği (PPNEA), Sırbistan Vatandaşlar Derneği TEAM, Makedonya Tıbbi Bitkiler ve Yaban Meyveleri Derneği AMBROZIJA ile işbirliği içinde gerçekleştirilen bu sınır ötesi proje, Balkan Yeşil Kuşağı boyunca uzanan 3500 kmlik bir yürüyüş parkuru konseptini geliştirmeyi ve parkur boyunca bulunan doğal ve kültürel tanıtmayı amaçlıyor.

Balkanlar’da yaşayan birçok insan, geçmişteki çatışmaların izlerini taşıyan Demir Perde’yi hatırlıyor; ancak Avrupa Yeşil Kuşağı ve doğal ve kültürel önemi hakkında yeterli bilgiye sahip değiller. Balkan Yeşil Kuşağı hakkındaki bilgilerin sınırlı olması ve çevrimiçi erişimin güçlüğü, bölgedeki doğal ve kültürel mirasın potansiyelini kullanmayı engelliyor. Ancak Balkanlar Rotası projesi, bu durumu değiştirmeyi amaçlıyor.

Projeyi hayata geçirmek için, proje ortakları bir araya gelerek Balkan Yeşil Kuşağı boyunca uzanan yürüyüş parkurunun konseptini birlikte tasarlayacaklar. Önerilen rotalar ve turistik altyapı yerinde değerlendirilecek, GPS verileri ve lojistik bilgiler proje web sitesine yüklenecek ve sosyal medya aracılığıyla bilgi paylaşılacak. Ayrıca, Avrupa Yeşil Kuşağı ve geliştirilen yürüyüş parkuru hakkında farkındalığı artırmak için her ortak ülkede etkinlikler düzenlenecek.

Projeyi hayata geçirdikten sonra, Balkan ülkelerinden 10.000 genç, yürüyüş parkuru hakkında bilgilendirilecek ve Avrupa Yeşil Kuşağı ve doğal-kültürel önemi hakkındaki bilgileri artırılacak. Bu proje, Balkanlar’daki doğa ve kültürü birleştiren bir yolculuğun başlangıcı olarak görülüyor ve bölgedeki turizmin gelişimine önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

Balkanlar Rotası projesi, her maceranın birinci adımla başladığını hatırlatıyor ve bu projenin, bölgedeki doğa ve kültür mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması yolunda önemli bir adım olduğunu vurguluyor.

Bu heyecan verici macerada bizimle birlikte olun! Balkan Yürüyüş Rotası projesi hakkında daha fazla bilgi edinmek için bilgi formunu doldurun, görüş ve önerilerinizi bize iletin. Balkanlar’daki insanları ve doğayı birleştiren bu unutulmaz yolculukta siz de yerinizi alın!

İletişime geçmek için tıklayınız

#EuropeanGreenBelt, #EU_Commission, #EU_ENV #BESTbelt

MKO_5009 (Large)

Balkanlar rotası projesi, Avrupa Birliği tarafından  Avrupa Yeşil Kuşağı’ nda (European Green Belt) doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı, korunması, onarım çalışmaları için faaliyetleri destekleyen  BESTbelt projesi kapsamında fonlanmaktadır. Bu içerikten Doğaya Dönüş Derneği sorumludur ve hiçbir koşulda Avrupa Birliği’nin pozisyonunu yansıttığı kabul edilemez.