Bulgaristan’dan Yeşil Balkanlar Derneği ile Istrancalarda Avrupa Yeşil Kuşak Gününü kutladık

Istrancalarda Avrupa Yeşil Kuşağı’nın geçmişten günümüze kadar sürdürülen doğa ve yaşam kültürünün özelliklerini tanıtarak Avrupa Yeşil Kuşak Günü’nü kutladık.

Avrupa Yeşil Kuşak Günü, Avrupa Yeşil Kuşağını kapsayan birçok ülkede geleneksel olarak 18-24 Eylül tarihleri arasında düzenlenen etkinliklerle kutlanmaktadır.

Istrancalar yakın geçmişte “Demir Perde”nin her iki tarafında sınır bölgelerine sınırlı erişim nedeniyle, doğal ve geleneksel görünümlerini korumuş ve aynı zamanda çok fazla bilinmeyen yerler olarak kalmıştır.

22-23 Eylül tarihleri ​​arasında işbirliği yaptığımız Bulgaristan ortaklarımız Yeşil Balkanlar, Milli Park Müdürlüğü temsilcilerinin etkinliğin ev sahipliğini yaptığı “İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı” bölgesini ziyaret etti. Katılımcılar İğneada daki Milli Park Merkezi’nde uluslararası inisiyatifi ve sınırın her iki tarafında ortak doğa korumanın faydalarını sundular. Milli Park Müdürü Sayın Zafer Kamay, konuklara Müdürlük alanındaki göller, longoz ormanları ve biyoçeşitlilik hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Ayrıca etkinlik sırasında milli parktaki kuş gözlem kulesi, doğa yürüyüş yolları ve kamp alanları da ziyaret edildi.

Yeşil Balkanlardan gelen misafirler, Avrupa Birliği’nin LIFE Programı tarafından uygulanan “Life for Lesser Kestrel” LIFE19 NAT/BG/001017 projesi kapsamında yapılan gerçekçi küçük kerkenez maketlerini Milli Parkın Bilgi Merkezi’ne hediye ettiler. Bu sergiler hemen Merkez’in kalıcı sergisine yerleştirildi ve misafirler, Bulgaristan ve Türkiye’nin sınır bölgelerine özgü olan nadir bir yırtıcı kuş türü olan küçük kerkenez hakkında bilgi edinebilecekler.

Bu yıl Yeşil Kuşak Günü kutlamasının odak noktasını sınır bölgelerindeki verimlilik ve hasat olduğundan(bu aynı zamanda Bulgaristan’da bir Bereket Festivali ile kutlanmıştır), katılımcılar Kırklareli bölgesinin en büyük turistik cazibelerinden biri Dupnisa Mağrası önündeki yerel yiyecek, içecek ve diğer ev yapımı ürünlerin geleneksel pazarını ziyaret ettiler. Yeşil Balkanlar ve Bulgaristan’daki Plovdiv Tarım Üniversitesi temsilcileri, etkinliğe katılan diğer katılımcılar, son derece şifalı bir bitki olan dağ çayı hakkında bilgi verdi. Dağ çayı Bulgaristan’da çok nadir ve yasalarla korunan bir bitkidir. Istranca’nın güney bölgelerinde oldukça yaygın ve şifalı çay yapımında popülerdir. Gelen misafirler aynı zamanda bölgedeki yerel tatları deneme imkanı buldular.

About Selçuk Aslan

someone who respects gaia

Bir yanıt yazın