Gençler Kuş Göçü için Kırklareli’nde buluştu

Doğaya Dönüş Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’nin INTERAG-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının İkinci Teklif Çağrısı kapsamında yürüttüğü CB005.2.12.108 nolu “Sınırların Ötesinde Kartallar” projesi kapsamında Trakya Kuş Göçü İzleme kampı 7-13 eylül tarihlerinde Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen otuz genç katılımcı ile gerçekleştirildi.

Kırklareli’nde düzenlenen kuş gözlem kampında Doğa Derneği’nden gelen uzmanlar genç katılımcılara kuşlar ve kuş göçü hakkında bilgiler aktararak kuş göçü saha gözlem çalışmalarına eşlik ettiler.

Genç katılımcılar ile birlikte İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı ve Gala Gölü Milli Parkı ziyaret edilerek gün boyunca gözlemlenen türler veri tabanına girildi.
Kamp süresince hem yırtıcı göçü izleme şansı yakalayan katılımcılar hemde gezilen sulak alanlarda pek çok kuş türünü öğrenme şansı yakaladılar.

Uzmanlar kampa katılan gençlere kuş göçü ile ilgili bilgileri aktarıyor

Gençler Istranca Dağları’nın tepelerinde kuş göçünü izliyor

Kampa katılan gençler İğneada Longoz Ormanları Mert Gölüne yeni yapılan kuş gözlem kulesinden kuşları gözlemliyor

Sonbaharla birlikte Mert Gölünün misafirleri kuğular ve su kuşları

Gözlem öncesi gençlere kuşlar ve kuş göçü hakkında bilgiler aktarılıyor

Gençler gözlemledikleri kuşları kayıt altına alıyor

Sınırların Ötesinde Kartallar Projesi

Nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan şah kartal “Aquila Heliaca“, Güneydoğu Avrupa’dan, Orta ve Batı Asya’ya kadar geniş yayılış gösteren yırtıcı bir kuş türdür. Popülasyonunun büyük çoğunluğu göçmen olan şah kartallar, yuva yaptıkları alanların tahrip edilmesi, zirai zehirler, elektrik hatlarının yoğunluğu gibi tehditlerle karşı karşıya. Bu tehditler sah kartalların ölümlerine ve yaşam alanlarının daralmasına sebep olmaktadır.
Doğaya Dönüş Derneği, “Sınırların Ötesinde Kartallar Projesi” ile Trakya’daki şah kartal yuvalarının izlenmesi ve şah kartalların karşı karşıya olduğu tehditlerin ortadan kaldırılması için çalışmalarına başladı.