Şah Kartal Gençlere Emanet

Derneğimizin Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının İkinci Teklif Çağrısı kapsamında yürüttüğü CB005.2.12.108 nolu “Sınırların Ötesinde Kartallar” projesinin bir etabı daha geride kaldı.
​Edirne ve Kırklareli şehirlerinde, bir hafta süren yoğun çalışma sırasında önceki dönemde tespit edilmiş 27 Şah Kartal yuvası ziyaret edildi ve 1 yeni yuvanın daha tespiti sağlandı. Doğa Derneği’nden ekibimize katılan kuş gözlemci, halk bilimci, tırmanışçı ve fotoğrafçı arkadaşlarla birlikte yürüttüğümüz etkinliğimize Kırklareli Üniversitesi Dağcılık Kulübünden gönüllü gençler de katıldı. Nesli küresel ölçekte tehdit altında olan Şah Kartal’ın korunması ve yaşam alanının genişletilmesi kapsamında yuvaların bulunduğu ağaç sahipleriyle görüşüldü. Konu hakkında köylülerin gösterdiği ilgi ve farkındalık biz doğa savunucuları için çok sevindiriciydi. Gerçekleşen faaliyetlerden bir ötekisi de yapay yuva yataklarının uygun ağaçlar üzerine konulmasıydı. Tabii yuvanın ağacın üzerine konulmasından evvel uygun ağaçların tespit edilmesi gerekti. Kırklareli ve Edirne’nin ova köylerinde sahayı gezen ekibimiz uygun ağaçların bulunduğu tarlaların sahipleriyle görüştü ve gerekli izinler alındı. Ziyaret edilen köylerde çok iyi karşılanan ekibimiz yırtıcı kuşların tarıma olan katkılarıyla ilgili köylülere bilgi verdi. Köy kahvelerine projenin posterleri asıldı ve köylülere bilgilendirici broşürler dağıtıldı. Şah Kartal’ın yaşam alanını ve ihtiyaçlarını anlatan kuş bilimci dostlarımıza, köylüler yuva koyulacak ağaç önermek konusunda adeta birbirleriyle yarıştılar. Gelen öneriler arasından en uygunu değerlendirildi ve tırmanış ekibi tarafından ağacın üzerine yerleştirildi. Yeni yuva şimdi Şah Kartal’ını bekliyor. #eaglesbeyondborders #Kırklareli #Edirne

Köy kahvelerine bilgilendirme posterleri asıyoruz

Köy kahvesinde köy muhtarları ve arazi sahipler ile görüşüyoruz

Uzmanlar ve gönüllüler ile birlikte şah kartalları için yapay yuvala yapıyoruz

Sınırların Ötesinde Kartallar Projesi

Nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan şah kartal “Aquila Heliaca“, Güneydoğu Avrupa’dan, Orta ve Batı Asya’ya kadar geniş yayılış gösteren yırtıcı bir kuş türdür. Popülasyonunun büyük çoğunluğu göçmen olan şah kartallar, yuva yaptıkları alanların tahrip edilmesi, zirai zehirler, elektrik hatlarının yoğunluğu gibi tehditlerle karşı karşıya. Bu tehditler sah kartalların ölümlerine ve yaşam alanlarının daralmasına sebep olmaktadır.
Doğaya Dönüş Derneği, “Sınırların Ötesinde Kartallar Projesi” ile Trakya’daki şah kartal yuvalarının izlenmesi ve şah kartalların karşı karşıya olduğu tehditlerin ortadan kaldırılması için çalışmalarına başladı.