Trakya Kuş Göçü İzleme Kampı

Trakya Göç İzleme Kampı’na Hoş Geldiniz!

Sevgili doğa sever!

Doğaya Dönüş Derneği ve Doğa Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği Trakya Kuş Göçü İzleme kampına 7-13 Eylül tarihleri arasında Kırklareli’nde davetlisin!

Ormanlardan ovalara geniş bir alanda kuşların rotalarını takip edeceğimiz kampımızda gündüz etkinliklerimizle göçmen kuşları ve göçlerine dair birçok şeyi birlikte gözlemeyeceğiz. Doğal hayatın zenginliğine şahit olmak isteyen meraklı doğa severlerle buluşmak ve bu göç izleme kampına katılmak istersen INTERAG-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının İkinci Teklif Çağrısı kapsamında yürüttüğü CB005.2.12.108 nolu “Sınırların Ötesinde Kartallar” projesi kapsamında gerçekleştirilecek Kuş Göçü Gözlem Kampı için başvurularınızı bekliyoruz.

Kuş Göçü’ne Dair

Türkiye, bulunduğu coğrafi konum itibarıyla göçmen kuşlar için önemli bir göç rotasıdır. Özellikle süzülerek göç eden türler açısından, Afrika-Avrupa ve Afrika-Asya doğrultusunda küresel öneme sahiptir. Bazı türler Türkiye üzerinden geçerek üreme alanlarına ulaşırken, bazıları ise kışlamak için Türkiye’ye göç ederler. Süzülerek göç eden bireyler, karalar üzerinde oluşan ve termal olarak adlandırılan sıcak hava akımları aracılığıyla uzun mesafeleri minimum enerji harcayarak kat ederler. Bu nedenle kara parçalarını takip etmek ve gündüz göç etmek zorundadırlar.

Trakya her ne kadar süzülerek göç eden türler için darboğaz olma özelliği taşımasa da üzerinden on binlerce yırtıcı kuş türü ve diğer süzülerek göç eden kuş türleri geçiş yapmaktadır. Diğer taraftan ötücü ve su kuşlarının göç sırasında konaklayabileceği önemli alanları bünyesinde barındırmaktadır. Gala Gölü Milli Parkı, Dalyan Gölü, İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı ve Mert Gölü önemli alanların başında gelmektedir.

Ne yapacağız?

Doğayı tanımak, kendini tanımaktır. Bu prensiple yola çıktığımız günden bugüne doğanın hareketiyle, kendi bedensel ve ruhani hareketimizi aynı doğrultuda izlemeye çalışıyoruz. Bu etkinliğimizin temel çerçevesi deneyimli kuş gözlemcilerle, kuş gözlemciliğine yeni başlamak isteyen katılımcıların bir araya gelmesi ile kuş gözlemciliği ve göç izleme konularında bilgi ve tecrübe paylaşımını sağlamaktır. Kuşların göç etmesi doğanın daimi dönüşümünde belli bir noktaya işaret etmektedir. Bu dönüşüm noktası farkında olsak da olmasak da, vücutlarımızın biyolojik takviminde bir yer tutmaktadır. Göçmen kuşların ayrılışıyla birlikte içimizde bir şeyler eksilir mi? Doğa yılın bu zamanında bize ne anlatmak istemektedir? Bu sorulara cevap bulmak maksadıyla, göçmen kuşlar misali, biz de hep birlikte bir yolculuğa çıkacağız. Bir yandan bedensel faaliyetlerle doğadaki akışla uyumlanma etkinlikleri yaparken bir yandan da kuşları daha iyi tanımaya çalışacağız. Ve tabi ki bizler de göç eden kuşları öğrenirken olduğumuz yerde durmayarak çeşitli rotalara seyahatler, yürüyüşler düzenleyeceğiz.

NOT: COVID-19 kaynaklı olumsuzluklardan dolayı kampımız belirtilen tarihlerde yapılmazsa yeni bir tarih duyurulacaktır.   

Göç izleme kampı ne zaman yapılacak?

Kamp 7-13 Eylül 2020 tarihlerinde gerçekleşecektir. Sadece programın tamamına katılabilecek olanların başvurular değerlendirmeye alınacaktır.

Göç izleme kampına kimler katılabilir?

18-40 yaş aralığında kuş gözlemciliğine meraklı ve önümüzdeki yıllarda kuş gözlemciliği ve göç izleme çalışmalarına katkı sağlamak konusunda hevesli olan ve doğa koruma alanında sivil toplum örgütlerine destek vermek isteyen gönüllüler katılabilir.

Ulaşım, Yemek ve Konaklama nasıl olacak?

Trakya Göç İzleme Kampı çadır konaklaması olarak gerçekleşecektir. Kamp süresince yemek, ulaşım ve konaklama proje kapsamında tarafımızdan sağlanacaktır. Kamp alanının temizliği ve düzeninden tüm katılımcılar sorumlu olacaktır. Kamp noktasına ulaşım Kırklareli ve Edirne’den kamp alanına servis kalkacaktır. Bu şehirlerin dışından katılacaklar ulaşımlarını kendi imkanları ile sağlamalılar.

Buluşma Yerine Nasıl Ulaşırım?

Buluşma yerine ulaşımla ilgili detaylı bilgi, programa katılmaya hak kazanan kişilerle paylaşılacaktır. Ulaşımda koordinasyon için 05372800098 numarayı arayabilirsiniz.

Ne getirmem gerekiyor?

Saha çalışmasına ve mevsime uygun giysiler, yürüyüş ayakkabısı, şapka ve düzenli kullandığınız ilaçlarınız varsa mutlaka yanınıza alın. 

Kişisel kamp malzemeleriniz çadır, mat, uyku tulumu, kafa lambası ve/veya fener. (Kamp malzemeleriniz yoksa, başvuru formunda belirtebilirsiniz. Gerekli malzemeler tarafımızdan sağlanacaktır)

Ayrıca varsa kişisel kullanımınız için powerbank ve fotoğraf makinesi getirmenizi tavsiye ederiz.

About Selçuk Aslan

someone who respects gaia

Bir yanıt yazın