Nature in Action İspanya deneyimimiz

Nature in Action Spain 2019

Nature in Action İspanya’nın Girona Şehri’ndeki Mas Franch adlı; eskiden bir topluluğun permakültür ve doğayla iç içe yaşam adına kurdukları şimdi ise bir çiftin konaklama amaçlı işlettiği, doğal yapının korunduğu, toprak ve taş evlerden oluşan bir yerleşkede gerçekleşen çok özel bir etkinlikti. Erasmus + desteği ile gerçekleştirilen, belirli ülkelerden gelen ikişer katılımcılar ile birlikte Kate Kurtis ve Carlos Buj’un yürüttüğü, doğa ve kendimiz ile kurduğumuz bağları güçlendiren bu etkinlikte; Dünya’daki kriz, bizi doğadan uzaklaştıran durumlar ve insan psikoloji üzerinde baskı kuran olaylar hakkında farkındalıklara değindik. Programın içeriğindeki en önemli noktalardan biri ise, bize sıklıkla neler hissettiğimizin sorulmasıydı. Duygularımızdan korkmamamız, kendimizi kötü hissettiğimiz için suçlamamamız adına ve bu duyguların ardındaki nedenin aslında değer verdiklerimizden kaynaklandığı gerçeğini kabullenmemizi sağlayan farkındalıklar yaşadık. Hepimizin ortak olarak paylaştığı üzüntü; hali hazırda dünyanın düzeni ve doğa ile ilgiliydi. Buradaki ilk aşama duygularımızı ve değer verdiğimizi kabul etmekti. Ancak sonrasında değer verdiklerimiz için mücadele edebilir ve harekete geçebilirdik. Böylece kendimizi izledik. İçimizde ne gibi istekler, hisler ve hayaller yattığını ve de doğanın bizi onun için neler yapmamız konusundaki çağırışını dinledik. Hepimizin kurduğu hayaller, bizi üzen anlara veya durumlara dayanıyor ve bu hisler tekrar hayallerimize dokunarak onları güçlendiriyor, bize harekete geçmemiz konusunda bir itki sağlıyordu. O zaman bu hayallerimizi nasıl hayata geçirecektik? Gerçekleştirilen tüm etkinlikler başlı başına hallerin işlenmesi ile öylesine uyum içerisindeydi ki teker teker her hali deneyimlerken bize, bunları hep bir aşama daha ileriye götürecek araçlar verildi.

Nature in Action Spain 2019

Doğayı ve doğaya olan bakış açımızı irdeleyecek sorularla beraber konuşmalar, ve bunları deneyimleyebileceğimiz etkinlikler, kendi içimize dönüp de iç dünyamızı dışarıya yansıtabilmemiz için oynatılan oyunlar, bireyselliğin işlenişinin ardından tüm bu içimizdekileri diğer insanlarla paylaşmamızı sağlayan sohbetler ve iş birliğine dair adımlar…

Projenin tümü ‘’Işık yaymak için ışık ol.’’ der gibiydi. Farkındalığı önce kendi içimizde derinleştirerek, ardından bunu çevremizdeki insanlara nasıl aktarabileceğimize dair kazanımlar edindik.

Çoğumuzun hayali bireysel değildi aslında ve burada, hep birlikte isteklerimizi ortaklaşa gerçekleştirebileceğimiz alanlara değindik.

Nature in Action Spain 2019

Kendi araçlarımızı ve bilgilerimizi paylaşmamız için bize alan tanıdılar ki böylece hem birbirimizi daha iyi tanıyabildik hem de herkesin üzerine çalıştığı alanlar hakkında bilgi sahibi olmuş olduk. Selçuk ile Doğaya Dönüş Derneği olarak gerçekleştirdiğimiz toprak elementi yürüyüşü ile meditatif bir yolculuğa çıkarken katılımcılardan kimi ‘kuşların dili’ kimisi ‘permakültür’ kimisi ‘nefes şifası’ kimisi ise ‘sanat ve doğa’ konuları üzerine etkinlikler gerçekleştirdi. Oldukça bilgi ve güzel deneyimler dolu olan kaynaklarımızı birbirimiz ile paylaşmış olduk.

Nature in Action Spain 2019

Kendimizi topluluklar içerisinde nasıl konumlandırdığımıza ve de aslında daha farkı olarak nasıl bir konumda bulunmak istediğimize dair farkındalık yaratan oyunların ardından birleşerek, bu konumları nasıl bir grup içerisinde dengeleyebileceğimize dair fikirler edindik. Herkes oldukça paylaşımcı bir şekilde birbirini desteklerken kendi hayallerine de sahip çıkacak yönlerde hareketlerde bulundu.

IMG_1374

Hep beraber Girona’daki Climate Strike eylemine katıldığımızda bir bütün olarak kendimizi başımızda çiçekler, kilden vücut boyaları ve etraftaki malzemelerle ürettiğimiz doğal boyalarla yaptığımız pankartlarla sergilediğimizde oldukça barışçıl ve neşeli bir halde, etrafa çok güzel bir enerji yaydığımızı düşünüyorum. Oldukça yakın hisleri paylaşan bir grupla, aynı anda ve aynı zamanda da bireysel bir şekilde hareket edebiliyor olmak oldukça özel bir deneyimdi. Ve gerçekten adının da öyle olduğu gibi, bizi harekete geçiren bu etkinlik sonrasında hepimizin hayalleri yolunda ilerlerken ulaşacakları noktanın adımlarına dair bir çok araç, bunu gerçekleştirecek güç ve farkındalık kazandığını düşünüyorum. Eğitimi hazırlayan Kate Kurtis ‘in bize bu denli derinden ulaşmasını sağlayan bu başarısının ardında çok hassas ve aynı zamanda da çok güçlü bir yürek yatıyor. Projeyi gerçekleştirmek adına bu denli uğraş veren Carlos Buj‘un da aynı şekilde değer verdiklerini korumak adına içinden gelen çok büyük bir etki ve yeteneğinin olduğuna inanıyorum. Aralarındaki sıcak ve neşeli bağ, bize de oldukça geçtiğinden eminim ki herkese ve de kendimize karşı bu denli içten olabildik. Kendilerinin de öyle oldukları gibi, çok özel bir proje hazırlamışlar ve bunu da çok başarılı bir şekilde hayata geçirebildiler.

Didem Irmak Kapucu

Etkinlik fotoğrafları