İğneada Kıyılarını Temizlediler

Doğaya Dönüş Derneği ve Turmepa gönüllüleri İğneada kıyılarını temizledi.

IMG_7735

İğneada çevresi ve Longoz Ormanları Milli Parkı artan turizm baskısı nedeni ile son yıllarda yoğun kirliliğe maruz kalmaktadır. Bu nedenle Doğaya Dönüş Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, Turmepa Deniz Temiz Derneği işbirliğinde gönüllülerin katılımı ile 26 Mayıs Cumartesi Günü tüm Akdeniz ülkelerindeki çevre STK’larının desteğiyle her sene düzenlenen uluslararası bir etkinlik olan Clean up the Med Kampanyası kapsamında İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı Kıyılarında kıyı temizliği organize edildi.

IMG_7709

14 katılımcı ile gerçekleşen kıyı temizliğinde Mert Gölü çevresinde 6 km lik bir güzergah temizlenerek 242 kg plastik, 10 kg metal, 4 kg cam, 55 kg kontamine toplamda 313 kg atık toplanmıştır.

Kıyı temizliği organizasyonu gönüllüler, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün işbirliğinin güzel bir örneğini oluşturdu. Ulaşımımızı sağlayan ve organizasyon desteği veren T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 1.Bölge Müdürlüğü Kırklareli Şube Müdürlüğüne, iş güvenliği ekipmanları ve atık toplama torbalarımızı sağlayan Kırklareli Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğüne, katılımcılarımızın öğle yemeklerini sunan ve bizi iyi şekilde ağırlayan İğneada Resort Hotel‘e, görünürlük desteği için Sivil Düşün AB Programına, atıklarımıza sahip çıkan Pan İğneada işletmesine bu örnek işbirliği için teşekkür ederiz.

ELKD2574

World Clean Up Day atık haritalama ile haritalama yapılarak temizlik etkinliği uluslararası çapta da duyurulması amaçlanmıştır.

Clean up the Med – Akdeniz’i Temiz Tutalım

Clean up the Med Kampanyası, Legambiente (İtalyan Çevre Koruma Örgütü) tarafından, tüm Akdeniz ülkelerindeki çevre STK’larının desteğiyle her sene düzenlenen uluslararası bir etkinliktir. Kampanya, tüm ülkelerde aynı isimle, aynı tarihte (mayıs ayında), aynı amaçlar doğrultusunda gerçekleştirilir. Kampanya dâhilinde gönüllülerin katılımı ile kıyı ve deniz dibi temizliği yapılır.

Kampanyanın Amacı

Kampanyanın genel amacı, Akdeniz’deki deniz kirliliğini gündeme taşıyarak bu probleme dikkat çekmek, kirliliğe neden olan faktörlerin azaltılması ve/veya engellenmesi için kamuoyu oluşturmak, deniz kirliliği hakkında farkındalık yaratmaktır.

Kampanyanın Ortaya Çıkışı

Clean up The Med (Akdeniz’i Temiz tutalım) projesi, 1995 yılından beri İtalyan Çevre Koruma Örgütü Legambiente öncülüğünde, tüm Akdeniz ülkelerindeki çevre STK’larının desteğiyle her yıl düzenlenmektedir.

Selçuk Aslan