Ekolojik Okuryazarlık Eğitimi

Kırklareli Dereköy Yıldız Dağları Tabiat Eğitim Merkezinde Doğaya Dönüş Derneği ve Yuva Derneği iş birliği ile Ekolojik Okuryazarlık Eğitimi gerçekleştirildi.

IMG_7313

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Birlikte Kurumsal Hibe Programı kapsamında desteklenen Ekolojik Okuryazarlık Eğitimi 2-3 Şubat tarihlerinde Kırklareli Dereköy Yıldız Dağları Tabiat Eğitim Merkezinde gerçekleştirildi. Eğitim Yuva Derneğinden eğitmen Emine Özkan, Tuğba Cebeci ve stajyer olan Rojda Bakan tarafından verildi. Eğitim boyunca öğlen öğünlerini Dereköy’den gelen kadınlar yaptı. Diğer öğünlerde gönüllü katılımcılar sorumluluk aldı. Doğanın döngüleri, nasıl işlediğini ve bizlerin bu sistem içinde nasıl daha uyum içinde yaşayabileceğimizi konuşabileceğimiz ve bilgi paylaşımı yapabileceğimiz bir farkındalık eğitimi hedeflendi.

DSC08692

Eğitimin ilk günü tanışma etkinliği ile başladı. Tanışma etkinliğinde katılımcılar kendilerini tanıttılar, değerlerinden ve yaşam tarzlarından bahsettiler.
Eğitimin ilk oturumu Dünyanın ve üzerindeki yaşamın nasıl oluştuğunu amaçlayan ekip çalışmasıydı. Bu oturumda 3-4 kişilik ekipler halinde görseller üzerinden dünyanın oluşumu, canlıların oluşumu ve insanın konumu tartışıldı. İkinci oturumda ise Dışarıya Çık adlı etkinlik gerçekleştirildi. Eğitimin verildiği yer nedeniyle doğanın ve canlıların içinde bulunuyor oluşumuz bu etkinlik için birebir uygundu. Katılımcılar dışarıya çıkıp sesleri dinledi, doğada bulunan canlıları inceledi. Etkinlik sonrası herkes karşılaştığı, gözlemlediği canlılardan bahsedip duydukları seslerin hangi canlıya ait olduğunu tahmin etti. Ekipler halinde gözlemlere dayanarak bir besin zinciri oluşturdular ve sunum yaptılar.

Sunumlar sonrasında Ekolojide Bazı Kavramlar adlı oturuma geçildi. Ekolojik Okuryazarlığa dair temel kelimeler açıklandı ve kelimeler üzerinden bilgi paylaşımı yapıldı. Öğle yemeği arası verildi.
Toparlanma Kapasitesi ve Direnç Gösterme ile ilgili bir oyun oynandı. Doğayı yakından tanıma ve bize sunduğu faydayı öğrenme ve insanların kullanma yöntemleri canlandırıldı. Eğitmenlerin verdiği doğa ile ilgili önermeler ekip halinde canlandırma yapılarak sunuldu.

DSC08733

Eğitimin ikinci gününe dışarıda oynanan bir oyun ile başlandı. Doğayı ve canlıları tehdit eden sorunlara yönelik ekip çalışması yapıldı. Oturum sonunda bu sorunlarla nasıl mücadele edebileceğimize yönelik bilgi aktarımı yapıldı. Çözüm Arayanlar ve İyi Örnekler adlı oturumda doğaya ve canlıların yaşamıyla ilgilen kuruluşlara değinildi. Gün sonu eğitim değerlendirilmesi yapıldı ve katılımcılar eğitim ile ilgili görüşlerini, duygularını paylaştı.

IMG_7186

İş birlikçimiz Yuva Derneği ve eğitmenlerine, eğitimde emeği geçen Doğaya Dönüş Derneği üyelerine ve gönüllülerine, eğitime katılan tüm katılımcılarımıza, mekan desteği için Kırklareli Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü’ne teşekkür ederiz.
Sevgilerimizle. Doğayla kalın…

Öznur Özgül

About Öznur Özgül

Bir yanıt yazın